Mitas AirCell zorgt voor een gigantische prestatieverbetering van drukwisselsystemen

Praag, 15 september 2015 – Mitas introduceert AirCell, een unieke binnenband die het mogelijk maakt om bij grote landbouwbanden binnen een halve minuut een drukverschil van +/- 1 bar te realiseren. (van 0.8 naar 1.8 bar). Dit is maar liefst 10 keer sneller dan de huidige drukwisselsystemen. Mitas AirCell bevindt zich in de buitenband op de velg en neemt circa 30% ruimte in beslag van het totale volume van de band.

Mitas AirCell is vooralsnog ontwikkeld voor de Mitas 710/75 R42 SFT, andere maten volgen weldra. AirCell heeft continu een druk tot een maximum van 8 bar gedurende het gebruik en vermindert “op vraag” wat van de druk, waardoor er een snelle toename van druk gerealiseerd kan worden binnen de band zelf. (Een aanpassing van de druk in secondes in plaats van minuten). Mitas AirCell zal beschikbaar zijn voor de Fendt 900 Vario, uitgevoerd met Mitas 710/75 R42 SFT met ingang van november 2016. Het unieke bandendrukwisselsysteem wordt op de markt gebracht onder de naam VarioGrip Pro, en heeft de afgelopen week een Agritechnica Gold Medal gewonnen.

Mitas AirCell is ontwikkeld met als doel de wachttijd van drukwisselingen te bekorten, brandstofkosten verlagen, landbouwgrond te beschermen, de levensduur van de band te verlengen en de rij eigenschappen te verbeteren bij transport over de weg. Mitas AirCell kan ook worden geïntegreerd in complexe drukwisselsystemen van hightech tractoren. “Bij Mitas zijn innovaties die de landbouwer en de landbouw ten goede komen een hoofddoel”, zei Hans-Ulrich Klose, hoofd van de automotive engineering unit bij Mitas. “Mitas AirCell biedt een enorm voordeel aan landbouwers en loonbedrijven die snel van luchtdruk willen wisselen - van lage druk tijdens veldwerkzaamheden naar hogere druk tijdens wegtransport en vice versa - ter reductie van brandstofkosten”.

Een belangrijke eigenschap van Mitas AirCell is, dat naast een snelle toename van druk in de band, deze ook weer net zo snel gereduceerd kan worden. Dit komt doordat het volume van de buitenband tot wel 30 procent verlaagd is.

AirCell staat niet in contact met de band zelf en heeft daardoor geen last van extra frictie of opwarming. Mitas AirCell is gemaakt van stevig rubber materiaal dat zijn vorm behoudt, zelfs bij drukverhogingen bij hoge belasting waardoor het volume van de buitenband niet afhankelijk is van de druk binnen de AirCell.

De ontwikkeling van High Tech materialen en het unieke AirCell systeem zijn de grondslag voor het functioneren van het VarioGrip Pro systeem. De samenwerking met Fendt voor dit project begon al een aantal jaren geleden. Mitas AirCell kan gemonteerd worden op standaard tractorvelgen met gebruikmaking van standaard gereedschappen. Mitas AirCell zal beschikbaar zijn voor Mitas 710/75 R42 SFT, Mitas 710/70 R42 SFT en overige maten. Mitas produceert AirCell in haar fabriek in Tsjechië.


MITAS a.s. is een van Europa’s vooraanstaande fabrikanten van banden voor agrarisch en industrieel gebruik. Mitas produceert en verkoopt banden onder drie verschillende merknamen: de eigen merken van het bedrijf, Mitas en Cultor, en in licentie Continental. Bovendien produceert en distribueert MITAS a.s. een uitgebreide reeks motorfietsbanden onder de merknaam Mitas.
Sinds april 2015 worden fietsbanden ook onder de naam Mitas geproduceerd. MITAS a.s. is onderdeel van ČGS HOLDING a.s. en produceert op drie productielocaties in Tsjechië, één in Servië en één in de Verenigde Staten, en beschikt over een wereldwijd verkoop- en distributienetwerk.