Inovacije kompanije Mitas

Kompanija Mitas je posvećena istraživanju i primeni najnovijih inovativnih rešenja. Sarađujemo sa vodećim proizvođačima poljoprivredne i industrijske mehanizacije kako bismo im pomogli u osmišljavanju pneumatika koji su specijalno prilagođeni njihovim potrebama. Osim toga, podržavamo sopstvene istraživačke i razvojne aktivnosti kako bismo bolje zadovoljili potrebe klijenata. Već godinama nekoliko klijenata među proizvođačima originalne opreme, kao što su John Deere, AGCO/Fendt i Case New Holland, imenuje kompaniju Mitas za razvojnog partnera u istraživanju novih tehnologija koje će primeniti u novim proizvodima.

PneuTrac: revolucija u dezenu pneumatika

Poslednja inovacija kompanije Mitas zove se Mitas PneuTrac. Ona predstavlja spoj najboljih karakteristika tradicionalnog pneumatika i gumene gusenice. Kompanija Mitas je imala za cilj da osmisli pneumatik sa većom gazećom površinom, niskim pritiskom pumpanja, ravnomernom raspodelom pritiska na tlo i manjim nabijanjem zemlje. Odgovor je došao u vidu Mitas PneuTrac. “Kompanija Mitas se ističe kao inovator u industriji pneumatika. Ovaj koncept pokazuje da razmišljamo kreativno - van okvira sadašnje prakse u proizvodnji pneumatika, sa velikim akcentom na onome što će biti od koristi poljoprivrednim proizvođačima. Ostaje nam još posla da ovaj koncept pretočimo u komercijalni proizvod, ali prvi rezultati mnogo obećavaju da će taj proizvod konkurisati klasičnom pneumatiku po dezenu, a gusenicama po ceni,” kaže Andrew Mabin, direktor za prodaju i marketing kompanije Mitas.

Mitas PneuTrac pruža veću efikasnost vuče, uz manje proklizavanje, što za rezultat ima niže operativne troškove i potencijalno veći proizvodni prinos u poređenju sa standardnim pneumaticima.  PneuTrac obezbeđuje stabilnu vožnju pri niskim pritiscima pumpanja, čime se obezbeđuju udobnost i bezbednost bez potrebe za korekcijom pritiska pumpanja.

Otisak Mitas PneuTrac je 53% veći od otiska standardnog pneumatika i pruža veću vučnu silu. To omogućava laku vodljivost uz mnogo manji i bolje raspoređeni pritisak na tlo, kao i manje nabijanje zemlje. Bočna stabilnost Mitas PneuTrac je na veoma visokom nivou u poređenju sa standardnim pneumatikom – veća je za čak 167%. Mitas razvija koncept PneuTrac u saradnji sa jakim partnerom - Galileo Wheel Ltd.

Mitas PneuTrac PDF(engleski)

Održiva zaštita zemljišta pomoću pneumatika za kombajne CHO SVT

Uz intenzivnu saradnju sa kompanijom Claas, vodećim proizvođačem kombajna, Mitas je plasirao na tržište pneumatik CHO SVT (za cikličan rad). CHO rešava suprotstavljene zahteve drumske vožnje i veće potrebe za zaštitom zemljišta. Izazov leži u drastično većem opterećenju pneumatika prilikom primene na polju sa punim rezervoarom žita i montiranom kosačicom. Mitas nije mogao da isprati tradicionalan način primene još širih pneumatika, zbog toga što bi to bilo u suprotnosti sa propisima o dozvoljenoj širini vozila. Novi pneumatik CHO predstavlja rešenja za taj izazov. U poređenju sa standardnim pneumatikom, pneumatik CHO pruža mnogo veću nosivost pri manjem pritisku pumpanja. Konkretno govoreći, pneumatik 800/70 R 32 CHO pruža prednost u odnosu na standardni pneumatik u vidu smanjenja pritiska pumpanja od čak 31%  pri istom opterećenju. Manji pritisak pumpanja ima za rezultat veći otisak od čak 24%. Pored svih ovih prednosti, CHO pruža i veću mobilnost na putevima.

Agriterra 03: Treća generacija „plutajućih“ pneumatika

Agriterra 03 je pneumatik namenjen za najteže poljoprivredne priključke, kao što su cisterne za osoku. Agriterra 03 je najveći „plutajući“ pneumatik kompanije Mitas. Prečnika od 1,6 metara, težine od 220 kg i radijalne konstrukcije sa čeličnim pojasevima, pneumatik 650/65R30.5 ima D kategoriju brzine koja omogućava brzine do 65 km/h pri maksimalnom opterećenju od čak 7.100 kg pri pritisku od 4 bara. Gazeći sloj pneumatika Agriterra 03 odlikuje se kontaktnom površinom koja je manja od one kod Agriterra 02, većim kanalima i boljim svojstvima samo-čišćenja pneumatika. Gazeći sloj Agriterra 03 je dublji nego kod Agriterra 02, zbog čega ovaj sloj ima duži vek trajanja. „U projektu Agriterra, Mitas razvija „plutajuće“ pneumatike čije tehničke karakteristike odgovaraju prvoklasnim pneumaticima“, keže Pavel Kott, proizvodni menadžer za poljoprivredne pneumatike u kompaniji Mitas.

Praktični pristup

Mitas sprovodi rigorozno ispitivanje industrijskih pneumatika u zahtevnim uslovima. Na primer, 2012. godine je jedna partija pneumatika za mašine za zemljane radove ERD-30 ispitana u Sibiru na damperima koji su radili 16 sati dnevno na kompaktnoj peščanoj podlozi. „Na gazećoj površini je primećeno uobičajeno habanje i smanjenje gazećeg sloja, što odgovara projektovanom veku trajanja pneumatika koji se može uporediti sa prvoklasnim pneumaticima u ovom segmentu,” kaže Petr Hala, menadžer za industrijske proizvode u kompaniji Mitas. Slično tome, kompanija Mitas je u Holandiji sprovela ispitivanje pneumatika CR-01 koji su montirani na troosovinske pokretne dizalice i korišćeni u periodu 2010-2012. Na ovim pneumaticima se takođe pokazalo uobičajeno habanje, smanjenje šare i vek trajanja koji se može uporediti sa vekom trajanja prvoklasnih pneumatika. Odeljenje za istraživanje i razvoj kompanije Mitas primenjuje rezultate takvih ispitivanja kako bi se poboljšale performanse pneumatika i prilagodile njihove karakteristike.

Mitas Link: Bez kompromisa između velikih brzina i dužeg veka trajanja pneumatika

namenjen za pokretne dizalice. Inovativni dezen protektora pneumatika Mitas Link predstavlja vezu između šare koja omogućava duži vek trajanja pneumatika, uz ograničeno savijanje blokova šare, čak pri brzinama do 52 mph, i vuče u vandrumskoj vožnji. Istovremeno ova veza ograničava buku koju stvara pneumatik u vožnji velikim brzinama. Otpor pri kotrljanju je 6% manji nego kod standardnog pneumatika za pokretne dizalice, što dovodi do veće efikasnosti u potrošnji goriva.